Vegyestüzelésű kazán

A vegyestüzelésű kazán sajátos jellemzője a fűtésére felhasználható szilárd tüzelőanyagok széles köre. Ez a szóban forgó kazán modell kialakításától függően manuálisan (kézi adagolással), vagy automatikusan (gépi továbbítással) kerül a tűztérbe, ahol állítható légzőablakok segítségével szűkebb határok közt szabályozható a tűztérben zajló égési folyamat. Tágabb körű égési folyamatszabályozás vegyestüzelésű kazán esetében a betáplált tüzelő anyag típusának, minőségének és mennyiségének megválasztásával illetve az adagolás intenzitásának módosításával érhető el.

A vegyestüzelésű kazán üzembehelyezésének főbb szempontjai:

  • Befogadó helyiség és környezet:
    A befoglaló helyiség méretei megfelelnek a berendezés telepítésére, ahogy elérhető a kéményhez és a fűtési rendszerhez való legegyszerűbb csatlakozási lehetőség is. A helyiség falazatának és padozatának anyaga nem éghető.
  • Csatlakozó kémény:
    A vegyestüzelésű kazán, vagy az azt befogadó összetett fűtési rendszer paraméterei alapján méretezett, jól szigetelt és szakhatóság által véleményezett füst ki-, és levegőbevezetés üzembiztos működése, a csőszakaszok hézagmentes, jól záródó illeszkedésével.
  • Csatlakozó fűtésrendszer:
    Minden esetben épületgépészeti tervek alapján szakemberrel végeztessük el,
    különös tekintettel a megengedhető nyomásértékekre!
  • Túlmelegedés elleni védelem megléte (pl.: biztonsági szelepek, biztonsági víztér)

Vegyestüzelésű kazán feltöltése:

A berendezéshez mellékelt útmutató alapján, lehetőség szerint szakemberrel. Nyomásértékek ellenőrzése, huzatszabályzók beállítása, felkészülés a begyújtásra.

Vegyestüzelésű kazán üzemeltetése:

  • Vízszint, az áramellátás (pl.: szivattyúhoz) és az elzáró szerkezetek állásának ellenőrzése.
  • Papír, vagy gyújtós segítségével a tüzelő begyújtása a rostélyon. Stabil láng esetén rárakhatjuk a megfelelő tüzelőanyagot.
  • Tüzelőanyag folyamatos pótlása és a salak/hamu eltávolítása, figyelve a tűztér ajtó szigetelésének épségére! (hőálló, általában nem garanciális).
  • Teljesítmény szabályozása a légzőnyílások segítségével, valamint a tüzelőanyag típusának, keverékének megválasztásával (feketeszén > barnaszén > tűzifa).
  • Füst és koromszennyezés hatásainak csökkentése lehetőség szerint szárított faanyag égetésével (faanyag esetén érdemes törekedni a tűztér minél jobb feltöltésére)

Vegyestüzelésű kazán nem alkalmas gumi, műanyagok, illetve ragasztót tartalmazó faanyagok égetésére, ezek a berendezés tönkremenetelét okozhatják!

Vegyestüzelésű kazán karbantartása

  • Kialakításának egyszerűsége miatt a karbantartás sokkal egyszerűbb, mint például egy kondenzációs gázkazán esetén. Mindennemű karbantartási, vagy tisztántartási művelet előtt meg kell várni, míg a kazán lehűl és biztonságosan a tűztér/hamutér belsejébe lehet nyúlni.
  • A felgyülemlett hamut, eltávolítható koromszennyeződéseket rendszeresen el kell távolítani. (rostély, hamuláda tisztítása, eszköze a tisztítóvas)
  • A hőcserélő elemek és a füstcső rendszeres tisztítása
  • A hamutálca gyakori ürítése szükséges
  • Az összegyűlt salak külön tárolására figyelmet kell fordítani
  • Az vegyestüzelésű kazán tűzterének hőálló ajtótömítése állapotának ellenőrzése, szükség esetén cseréje
  • A fűtésrendszerben lévő vízmennyiség napi szintű ellenőrzése, szükséges esetben utántöltése.