Kondenzációs kazán

Egy modern kondenzációs kazán már lényegesen precízebb egységeket tartalmaz, általában véve kisebb méretekkel rendelkezik a részleteit illetően is, mint korábban gyártott, nem kondenzációs elven működő elődei. Ez azt is jelenti egyben, hogy egy kondenzációs kazán belső csővezetékhálózata az esetleges lerakódásokra, eltömődésre hajlamosabb csőszakaszokat tartalmaz. Ez annyira számottevő mértékű, hogy már egy-két év alatt felgyülemlett lerakódás is érezhetően tudja csökkenteni a kazán hatásfokát. Éppen emiatt bizonyos gyártók modelljeik garanciájának feltételeként szablyák meg lég- és iszapleválasztó szűrő alkalmazását. Ezek nemcsak javítják a rendszer hatékonyságát, de belülről tisztán tartva a berendezést jó eséllyel megnövelik annak élettartamás is.

A kondenzációs kazán használata előtt

Egy kondenzációs kazán első használata előtt, még a telepítést követően érdemes azt teljesen átmosni, majd inhibitor adalékkal kevert kellően lágy vízzel feltölteni. Ez késlelteti és lassítja a későbbi lerakódások képződését és az arra érzékeny alkatrészek korrózióját.

A kondenzációs kazán telepítése és beüzemelése

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy modern gázkészülékre a gyártója kizárólag a szabályosan és képesítéssel rendelkező szakember által végrehajtott beüzemelés esetén vállal bárminemű garanciát! Ennek a vállalásnak azonban nem csak adminisztrációs (pecsét) eredménye van, hiszen annak gazdaságos üzemeltetése kizárólag a füstgázösszetétel vizsgálata eredményének fényében történő pontos beszabályzás után lehetséges. Márpedig egy kondenzációs kazán nyújtotta potenciális hatásfok többletet erősen javasolt kihasználni, ez viszont a fenti, nagyon pontos beállítási procedúra híján nem lehetséges.

A kondenzációs kazán megkívánt teljesítménye

A kondenzációs kazán teljesítmény alapú kiválasztását megkönnyítik a korszerű hőszigetelés eljárások, ugyanis a modern épületek és lakások tényleges hőszükséglete emiatt jóval alacsonyabb, mint a régi építésűeké. A tömör zárást biztosító nyílászárók és a jól hőszigetelt falak által már eleve hamarabb melegszik fel egy lakás, és lassabban is hűl ki, ezért ilyen helyekre már kisebb teljesítményű kazán is megfelelő. Természetesen kombi igény esetén, vagyis ahol igény van a melegvízre is, az átfolyós üzemmódban már igényel egy teljesítményt, ami a folyamatos fűtéshez amúgy felesleges volna, nagyobb teljesítményigénye inkább a jellemzően szakaszos üzemű melegvíz előállításnak van.

Kondenzációs kazán és a használati melegvíz

Elterjedt és igen hatékony megoldás, amikor melegvíz előállítás céljából egy indirekt melegvíz tárolót (tartályt) kötnek az egyébként csak fűtési célú kondenzációs kazán csatlakozásához. Ez igen komfortosan termeli a melegvizet amellett, hogy így egy kisebb teljesítményű fűtőegység is elegendő, hiszen a tartály felfűtésére az is kiválóan megfelel. Ilyen esetben az egyébként csak fűtő gázkazán, a fűtés mellett a tartályt is szabályozottan melegíti, ráadásul ezt egy átfolyós üzemű kombi kazánénál jóval olcsóban. Így lehetőség nyílik cirkulációs vezetékek építésével távolabbi vízvételi pontok telepítése mellett egy jóval intenzívebb hőhatású, például meleg fürdővíz elkészítésére.