Faelgázosító kazán

A faelgázosító kazán egy olyan speciális szilárd tüzelésű fűtéstechnikai berendezés, ami két lépcsőben égeti el a bele táplált tüzelőanyagot (tüzifa), ezzel egy a tökéletes égés állapotát megközelítő folyamat végeredményeként kevesebb és kímélőbb gáznemű és szilárd mellékterméket keletkeztet. Ennek köszönhetően egy rendkívül gazdaságos és kifejezetten jó hatásfokkal üzemelő készüléket kapunk, ami megállja a helyét önálló fűtési rendszerként is, de kiváló lehetőséget teremt a használati melegvíz előállítására, valamint meglévő fűtésrendszerek kiegészítéseként.

A faelgázosító kazán működtetésének gazdaságossága

Rendkívüli pozitívuma, hogy egy faelgázosító kazán a méretétől és a beletölthető fa mennyiségétől függően a hagyományos fatüzelésű kazánok 1-2 órás átlagos leégési idejének többszörösére képes, egy töltéssel akár 4-5 órán át gond nélkül ontja magából folyamatosan a meleget. A faelgázosító kazán működése során viszonylag gyorsan lezajló égési folyamat során történő nagy teljesítményű hőleadás eredményét megtartani és legalább rövid ideig eltárolandó, annak működéséhez méretezett puffertárolót(tartályt) csatlakoztatnak, hogy a melegvizet a későbbi felhasználás időpontjáig tárolja el. A kazántípus működési sajátosságaiból adódik, hogy a visszatérő víz hőmérsékletét legkevesebb 60 fokon kell tartani, hogy ezzel elkerülhessük a kazántest elkátrányosodását. Ez a jelenség és a nyomán tett javaslat minden szilárd tüzelésű kazán használata esetén követendő és megszívlelendő. Ennek elősegítésére szolgálnak külön ilyen funkcióval bíró (pl.: Laddomat) töltőegységek is.

A faelgázosító kazán költségeinek megtérülése

Egy faelgázosító kazán beruházása drágább, mint egy ugyanolyan teljesítményű hagyományos kazáné, viszont a működéséből fakadó hosszabb égési idő miatt jelentkező csökkent tüzelőanyag felhasználásnak köszönhetően igen hamar meg is térül. Jellemzőit tekintve ez az egyik legolcsóbb fűtési módozat, a földgázas kazántípusokéhoz képest feleannyiba kerül, de még a kondenzációs kazánokkal is felveszi a versenyt. Napjainkban még mindig a fa az egyik legolcsóbb tüzelőanyag, így egy faelgázosító kazán jóval hamarabb hozza vissza az árát, mint egy napkollektoros, vagy éppen egy pellet-tüzelésű kazán. Itt a fa fűtőértéke az irányadó, ami a megnövelt égési időt figyelembe véve sokkal jobban hasznosul. A fűtéshez szükséges keményfa fűtőértéke 3-4 kWh kilogrammonként, vagyis 1 köbméter földgázt nagyjából 3 kg fával lehet helyettesíteni. Így a földgáz minden köbméterén minimum 30 Ft-ot spóroltunk. Egy év alatt, 3000 köbméter földgáz helyettesítésével több, mint 100.000 Ft-ot takaríthatunk meg éves szinten. A számokat figyelve könnyen kikövetkeztethető, hogy az elgázosított fatüzelés nagyjából 4-5 év alatt térül meg. Körültekintő – és arra jogosult – felhasználó le is felezheti ezt az időt, ha igénybe vesz állami támogatást. Természetesen erre hatással vannak a fűtési rendszer egyéb jellemzői, ahogy a tűzifa minősége is.

Összefoglalva: Egy faelgázosító kazán használata során a faanyagból maximális mértékű hőenergia nyerhető, így kevesebb fát kell venni, vagy tovább ég ugyanannyi fa és ritkábban kell utántölteni. Folyamatszabályozott égést nyújt, hatásfoka átlagosan 85% feletti, kevesebb hamu és gáznemű károsanyag keletkezik, továbbá bármilyen fűtésrendszerrel kombinálható.